Siirry pääsisältöön

Hyvän mielen ilta Tavastialla: Daði Freyr

Euroviisuista ihmisten tietoisuuteen ponnistanut Daði Freyr kuului korona-ajan hienoimpiin ilmiöihin, mutta samalla myös tragikoomisimpiin tarinoihin. Vuonna 2020 Daði Freyr räjäytti internetin, kun Think About Things julkaistiin Islannin viisukappaleena Rotterdamin Euroviisuihin. Daðin performanssi sukulaistensa kanssa oli sitä luokkaa, että se nousi raketin lailla viisujen yhdeksi ennakkosuosikeista ja villitsi ihmisiä ympäri Eurooppaa. Haippi ei kuitenkaan realisoitunut voitoksi, sillä koronan takia vuoden 2020 viisut jouduttiin perumaan. Saaga jatkui vuotta myöhemmin, kun Daði valittiin uudestaan Islannin edustajaksi kappaleella Ten Years. Tällöin korona ei perunut viisuja, mutta Daði itse ei päässyt esiintymään. Islannin viisukokoonpanossa todettiin juuri ennen semifinaaleita koronatartunta ja näin Daðin porukan viisuesiintyminen jäi haaveeksi. Kaikesta huolimatta yleisö äänesti liveharjoituspätkän perusteella Daðin upeasti Euroviisujen finaalin neljännelle sijalle. Tältä kahden vuoden viisumatkalta Daðille ei kuitenkaan jäänyt käteen voittoa eikä sitä kohokohtaa eli viisuyleisölle esiintymistä.

Se mitä tuo Daðin viisutaival kuitenkin synnytti oli tarkasti seuratun artistin uran.

Ensimmäistä kertaa Suomeen keikkailemaan saapunut Daði Freyr julkaisi elokuun lopulla debyyttialbuminsa I Made An Album. Albumi on tuttua Daðia discopoppeineen ja elekrodanceineen. Pilke silmäkulmassa tehty albumi on kevyt ja eheä kokonaisuus, jota voi verrata esimerkiksi Rooseveltin kaltaisten artistien tuotantoon. Julkaistun levyn myötä Daði kiertää vuoden loppuun asti Eurooppaa, joista kiertueen ensimmäiset keikat ovat vetäneet keikkapaikat täyteen. Tämä sama trendi oli nähtävissä myös Tavastian keskiviikon illassa, kun illan liput oltiin myyty loppuun jo hyvissä ajoin ennen keikkapäivää.

Tavastian illan avasi lämmittelijäksi tuotu irlantilainen Toucan. Toucanin eli Conor Clancyn musiikkia on kuvailtu funkiksi, jazzahtavaksi popiksi sekä souliksi. Mitään näistä ei ollut kuitenkaan Tavastian illassa sen suuremmin kuultavissa, kun kolmihenkinen porukka soitteli lähinnä mies ja kitara henkisiä slovareita. Toucanin veto oli kauttaaltaan rento ja vilpitön, josta päällimmäisenä jäi mieleen artistin vahva ääni. Ehkä menevämpi lämppäri olisi ollut kuitenkin toimivampi ratkaisu illan avaajaksi, sillä nyt avaajan ja illan pääesiintyjän ero jäi musiikillisesti melko suureksi.

Kello 21 oli itse shown aika. Daði Freyr asteli kolmihenkisenä bändinä lavalle nostaen välittömästi Tavastian tunnelman kattoon. Heti alkuun Daði esitteli bändinsä omaan tuttuun humoristiseen tyyliinsä. Bändin taakse pumpattu iso Daðin hahmo sopi hauskasti lavalle ja siitä riitti huumoria koko keikan ajaksi. Kun kappaleet lähtivät soimaan, kävi heti selväksi, että kyseessä on raudanluja muusikko.

Daði Freyrin keikalla kuultiin yhteensä 18 kappaletta, joista kahdeksan oli uunituoreelta albumilta. Loput biiseistä oli vanhempia englanniksi tai islanniksi laulettuja kappaleita seassaan muutama julkaisematon raita. Settilista oli tasapainoinen ja se groovasi eteenpäin vaivattomasti. Keikan alkupuolelta kappale Sometimes nousi esiin hienona hetkenä, keskivaiheilla Ten Years odotetusti keikan yhdeksi kohokohdaksi ja loppupuolella vedetty Think About Things naulasi illan. Encorena kuultiin covereina puskista vedetty The Rasmuksen akustinen In The Shadows sekä illan päättänyt Atomic Kittenin throwback-biisi Whole Again.

Keikan musiikillisen annin lisäksi iltaan toi mieletöntä valoa Daðin lavakarisma. Daðin helposti lähestyttävä lavapreesens, huikea tilannekomiikka, improvisaation kyky sekä tapa kommunikoida yleisön kanssa olivat koko illan suola. Yleisössä naurettiin keikan aikana enemmän kuin osalla stand-up keikoista. Daði teki olon yleisössä kotoisaksi ja rennoksi. Tosin jokaisen kappaleen välissä vedetyt jutustelut ja välispiikit tuntuivat paikoitellen katkaisevan kappaleiden välistä flowta. Kokonaisuudessaan Daðin heittäytyminen lavalla antoi kuitenkin mahtavan ensivaikutelman hänestä artistina.

On mielenkiintoista nähdä mihin Daði Freyrin ura lähtee rakentumaan debyyttialbumin jälkeen. Viisupiireissä Daðilla on jo ikuinen paikka ihmisten sydämissä, mutta laajempaan menestykseen vaaditaan terävää kynää sävellyksiä rustaillessa. Myötätuulta tähän voisi tarjota yhteistyöt muiden artistien kanssa, jolloin voitaisiin kuulla mielenkiintoisia täsmähittejä. Sanomattakin selvää on kuitenkin se, että tästä miehestä tullaan vielä kuulemaan. Toivon mukaan jo ensi vuoden Suomen festivaalikesän artistikattauksia selaillessa.


Daði Freyr Euroopan kiertueellaan
Lähde: 
Daði Freyr FB


Kommentit